Dwergcichliden

Binnen de grote familie van Cichliden kunnen we verschillende onderverdelingen maken. Dit gebeurt veelal op afkomst, maar ook op grootte. De kleinste soorten uit de cichliden-familie worden in de aquarium-hobby ook wel dwergcichliden genoemd. Het is echter geen wetenschappelijke onderverdeling, maar een lossere term. Doorgaans worden hiermee vissen bedoeld met een lengte tot 10-12 cm. In totaal zijn er meer dan 150 vissen die we kunnen aanduiden als dwergcichliden

Afrikaanse dwergcichliden

Afrika staat vooral bekend om zijn cichliden in het malawi en tanganyika meer. Maar ook in de afrikaanse rivieren leven er een aantal dwergcichliden, waarvan de Pelvicachromis pulcher, beter bekend als de Kersebuikcichlide, ongetwijfeld dé populairste is in de aquariumhandel. Wat deze dwergcichliden zo leuk maakt is dat ze relatief makkelijk te houden én te kweken zijn.

Zuid-Amerikaanse dwergcichliden

De grote meerderheid van de dwergcichliden stammen uit Zuid-Amerika. Met meer dan 100 verschillende soorten is het geslacht “Apistogramma” het meest vertegenwoordigd. Dit zijn dan ook de meeste dwergcichliden die je vindt in de aquariumhandel. Een kleine uitzondering hierop is de Mikrogeophagus ramirezi, oftewel het Antennebaarsje.

Hieronder enkele van de meest voorkomende zuid-amerikaanse dwergcichliden in de aquariumhandel:

  • Mikrogeophagus ramirezi
  • Apistogramma Cacatuoides
  • Apistogramma Agassizii
  • Apistogramma Borellii
  • Apistogramma Macmasteri
  • Apistogramma Nijsseni
  • Apistogramma Viejita

Dwergcichliden in een gezelschapsaquarium

Aangezien de meeste dwergcichliden afkomstig zijn uit het amazonegebied houden ze van zuur water met een lage pH-waarde. Vele soorten zijn ook gevoelig voor schommelingen in de pH waarde, waardoor ze minder makkelijk in het doorsnee gezelschapsaquarium te houden zijn.

Daarnaast hebben Cichliden de reputatie om territoriaal gedrag te vertonen. Bij dwergcichliden is dat vaak niet anders.Ze kunnen dus best gehouden worden in een speciaalaquarium dat afgestemd is op hun biotoop.

Toch zijn er enkele soorten dwergcichliden die prima in een gezelschapsaquarium gehouden kunnen worden, op voorwaarde dat het aquarium groot genoeg is, er voldoende schuilplaatsen zijn en niet al te veel of te drukke vissen bij gehouden worden.

Van alle dwergcichliden is het Antennebaarsje (Mikrogreophagus Ramirezi) het meest geschikt om te houden in een gezelschapsaquarium, van minstens 80cm breed. Ondanks ze gevoelig zijn voor instabiele pH waarden zijn ze het meest vredelievend van allen.