Dwergcichliden

Binnen de grote familie van Cichliden kunnen we verschillende onderverdelingen maken. Dit gebeurt veelal op afkomst, maar ook op grootte. De kleinste soorten uit de cichliden-familie worden in de aquarium-hobby ook wel dwergcichliden genoemd. Het is echter geen wetenschappelijke onderverdeling, maar een lossere term. Doorgaans worden hiermee vissen bedoeld met een lengte tot 10-12 cm. In totaal zijn er meer dan 150 vissen die we kunnen aanduiden als dwergcichliden

Afrikaanse dwergcichlides:

Afrika staat vooral bekend om zijn cichliden in het malawi en tanganyika meer. Maar ook in de afrikaanse rivieren leven er een aantal dwergcichliden, waarvan de Pelvicachromis pulcher, beter bekend als de Kersebuikcichlide, ongetwijfeld dé populairste is in de aquariumhandel. Wat deze dwergcichliden zo leuk maakt is dat ze relatief makkelijk te houden én te kweken zijn.

Zuid-Amerikaanse dwergcichlides

De grote meerderheid van de dwergcichlides stammen uit Zuid-Amerika. Met meer dan 100 verschillende soorten is het geslacht “Apistogramma” het meest vertegenwoordigd. Dit zijn dan ook de meeste dwergcichliden die je terugvind in de aquariumhandel. Een kleine uitzondering hierop is de Mikrogeophagus ramirezi, oftewel het Antennebaarsje.

Hieronder enkele van de meest voorkomende zuid-amerikaanse dwergcichliden in de aquariumhandel: