Algen bestrijden

Algen kunnen vaak een bron van ergernis vormen in het aquarium. Ze kunnen niet alleen lelijk zijn, maar soms zelfs ook zeer schadelijk voor je aquariumbewoners. Algen in het aquarium worden veroorzaakt door  een biologisch onevenwicht in het water. De oorzaken kunnen uiteenlopend zijn, gaande van te weinig planten in het aquarium, slechte filtering / doorstroming, te weinig CO2 of andere voedingsstoffen voor planten.

Soorten algen in het aquarium

BaardalgDraadalg
BruinalgGroene Alg
BlauwalgZweefalg / Groen water

 Algen in het aquarium bestrijden

Planten en Algen zijn concurrenten van elkaar. Wanneer de plantengroei belemmerd wordt zullen de algen bovenhand nemen. Het is dus aan te raden om je waterwaarden te controleren en deze weer in balans te brengen.

In de handel bestaan er talloze producten die de algengroei stoppen of tegengaan. Deze algenbestrijdingsmiddelen kunnen succesvol zijn indien ze correct ingezet worden. Het probleem is echter dat ze de oorzaak van de problemen niet aanpakken, waardoor de problemen zich zullen blijven herhalen.

Wie zich toch genoodzaakt voelt om algenbestrijdingsmiddelen in te zetten dient met enkele zaken rekening te houden. Algenbestrijdingsmiddelen kunnen namelijk dodelijk zijn voor garnalen. Daarnaast kunnen ze het zuurstof gehalte in het aquarium gevaarlijk omlaag halen, waardoor een beluchtingspomp een must is. Lees ook altijd aandachtig de bijsluiter en houdt je aan de opgegeven dosering!