Aquarium temperatuur Wat is de beste aquariumtemperatuur, hoe deze meten en op peil te houden?

De watertemperatuur van het aquarium speelt een belangrijke rol in het welzijn van je vissen. Niet alleen onze aquariumvissen maar ook de aquariumplanten hebben hun eigen voorkeuren voor de watertemperatuur. Grote afwijkingen of schommelingen in de watertemperatuur kunnen ertoe leiden dat je vissen ziek en verzwakt worden met uiteindelijk het overlijden tot gevolg.

Voor beginners is het belangrijk om te weten dat je niet zomaar tropische vissen of planten in een onverwarmd aquarium kan gaan houden.

Koudwatervissen of tropische vissen?

Ben je nou geneigd om koudwatervissen aan te schaffen zodat je geen verwarmingselement moet kopen? Bedenk je dan wel dat je het aquarium in de zomermaanden koel moet houden. De kamertemperatuur mag zeker niet voor al te lange tijd hoger komen te liggen dan de maximale watertemperatuur die je vissen verdragen. Een aquarium afkoelen is namelijk véél moeilijker dan een aquarium verwarmen. Daarom zijn tropische vissen in het aquarium ook makkelijker te houden dan koudwatervissen. Ze zijn namelijk beter bestand tegen hoge temperaturen en wanneer het te koud wordt springt de thermostaat van het verwarmingselement gewoon aan.

Aquarium temperatuur meten:

Meten is weten en daarom is een aquariumthermometer dan ook een absolute must in ieder aquarium! Voor de prijs moet je het alvast niet laten, de goedkoopste exemplaren kosten minder dan 10€.

Het eerste type aquarium thermometers dat we hier bespreken zijn de zogenaamde “Strips”. Deze thermometers worden aan de buitenkant van het aquarium geplaatst, vaak in een hoekje langs de kitnaden waar ze zo min mogelijk opvallen. Die onopvallendheid is dan ook vaak de reden waarom ze gekocht worden. Het nadeel is dat de metingen iets minder nauwkeurig zijn, de plaatsing permanent is. Na verloop van tijd vond ik de temperatuuraanduiding ook steeds moeilijker leesbaar worden.

Omdat de inhang-thermometers zich IN het water bevinden leveren ze natuurlijk een iets nauwkeurigere temperatuurmeting op. Ze hebben als voordeel dat je ze makkelijk kan verplaatsen, maar door hun vorm en kleur vallen ze wel meer op. Na verloop van tijd zullen de zuignapjes hun zuigkracht verliezen.

Tegenwoordig zijn zelfs digitale thermometers voor het aquarium bijzonder betaalbaar. Bekende merken als Jewel en Ferplast hebben reeds zo’n digitale thermometer op de markt die rond de 20€ kost.

Gemiddelde temperaturen voor het aquarium

De gemiddelde temperatuur van een koudwateraquarium blijft best onder de 20°C
Voor een tropisch zoetwateraquarium ligt de gemiddelde temperatuur op 25°C.

Uiteraard is deze temperatuur afhankelijk van het exacte visbestand en hun specifieke wensen.
Hieronder enkele voorbeelden van de populairste vissoorten en welke temperatuur zij vereisen.

VissoortGemiddelde temperatuur
GoudvissenTussen de 10°C en 21°C
GuppenTussen de 20°C en 26°C
MaanvissenTussen de 24°C en 28°C
DiscusvissenTussen de 28°C en 32°C

Hoe het aquarium afkoelen tijdens een hittegolf?

Tijdens de zomermaanden kan de kamertemperatuur wel eens ongewenst hoog oplopen. Hiermee stijgt onverbiddelijk ook de aquariumtemperatuur. De beste manier om het aquarium koel te houden is om de hele kamer koel te houden. Preventie is de beste oplossing, want eens de temperaturen oplopen is het bijzonder moeilijk om het aquarium weer af te koelen.

Hier enkele tips over hoe het aquarium koelen tijdens een hittegolf:

  • Laat de bovenkant van het aquarium zoveel mogelijk open, maar zorg wel dat er geen vissen of garnalen kunnen ontsnappen. Zelf gebruik ik een groen fijnmazig gaas uit het tuincentrum.
  • Gebruik je TL verlichting? Overweeg dan om over te stappen naar LED verlichting!
  • Kan je filterpomp nog een standje hoger? Des te meer stroming, des te sneller het wateroppervlak kan afkoelen.
  • Is de kamertemperatuur lager dan de aquariumtemperatuur? Richt dan een ventilator om het wateroppervlak.
  • Voer een kleine waterverversing uit met koud water. Zorg er wel voor dat je dit water geleidelijk aan toevoegt om je vissen niet in de stress te brengen. Wanneer je het bij je filter mikt wordt het beter verdeeld.
    Let op: Overdrijf hier niet mee. Zowel teveel water verversen als té koud water toevoegen op korte termijn kan minstens even schadelijk zijn.
  • Voeg regelmatig een ijsblokje toe, maar zorg er wel voor dat de vissen of garnalen er niet aan kunnen. De beste plek hiervoor is in je filter, maar een plastic (kweek)bakje dat vlak voor de uitstroom van de filter geplaatst wordt voldoet ook prima.