Draadalg

Draagalgen bestaan uit lange groene slierten die je hele aquarium kunnen overwoekeren als je ze de gang laat gaan. Wordt meestal veroorzaakt door een te laag CO2 gehalte in het aquarium. Ze kunnen bijzonder snel groeien, dus het is een kwestie van snel in te grijpen wanneer je deze algensoort aantreft.

Wat is de oorzaak van draadalgen in het aquarium?

Wanneer draadalgen in het aquarium (of de vijver) opduiken, duidt dat bijna altijd op een C02 tekort. Dit kan meerdere oorzaken hebben zoals:

  • Er is een slechte doorstroming waardoor er niet overal genoeg CO2 in het aquarium is.
  • Het aquarium krijg teveel licht waardoor de CO2 behoefte van de planten te groot wordt.

Er kunnen ook andere redenen aan de oorzaak liggen van draadalgen in het aquarium

  • Er is een ammonium-piek
  • De pH en kH waarde zijn uit balans.

Hoe draadalgen uit het aquarium verwijderen:

Draadalgen kan je gemakkelijk verwijderen door ze met behulp van een stokje oid als het ware oprollen als een suikerspin. Sommige stengelplanten kunnen echter soms zo hardnekkig aangetast zijn door de draadalgen dat je ze beter in hun geheel verwijdert.

Enkel het verwijderen van de draadalgen biedt geen oplossing voor het probleem. Lees daarom hieronder hoe je het probleem kan aanpakken en weer van deze algen verlost raakt.

Draadalgen bestrijden:

Stap 1: Meten en controleren

  • Controleer eerst en vooral je filter en uitstroom om jezelf ervan te verzekeren dat er een goede doorstroming in het hele aquarium is.
  • Meet je waterwaardes! We willen uitsluiten of Ammonium aan de basis ligt.

Stap 2: Meer CO2 of minder licht?

  • Beschik je reeds over een CO2 installatie, dan volstaat het om geleidelijk het CO2 gehalte op te schroeven. Meet je pH en kH waarde om het juiste CO2 gehalte te berekenen via de redfield ratio.
  • Heb je geen CO2 installatie, dan gaan we kunstmatig de CO2 behoefte van de planten terugdringen, door ze geleidelijk aan dagelijks wat minder licht te geven. De planten zullen wel trager groeien, maar verbruiken dan ook minder CO2  zodat dit weer in balans komt. Aanvullend kan je Easylife Easycarbo toevoegen aan het aquarium wat een soort van vloeibare C02 is die je dagelijks moet toevoegen.