Wat met het aquarium onderhoud en vissen verzorging als ik op vakantie ben?

Een aquarium in huis brengt, net zoals ieder huisdier, een hele verantwoordelijkheid met je mee. De vissen rekenen op je aanwezigheid om ze tijdig te voederen, het water te verversen en gewoon te controleren of alles wel goed met ze gaat. Maar wat met je aquarium wanneer je op vakantie gaat of voor langere tijd niet thuis bent?

Met andere huisdieren zou je nog kunnen overwegen om ze mee op reis te nemen, maar met je vissen is dat nogal onhandig. Je zal dus een aquarium-oppas moeten regelen en misschien wel 2.

Vele mensen denken dat het een goed plan is om hun hele aquarium naar die aquarium-oppas te verhuizen, maar dat is een zéér onbezonnen oplossing die gedoemd is om problemen te creëren. Door de verhuis raken op de eerste plaats je vissen enorm in de stress. Vervolgens sterven er belangrijke aquariumfilterbacteriën af en kan niet al het water mee verhuisd worden, waardoor de waterwaarden ook weer instabiel worden en de vissen nog meer stress krijgen. Het zal weken duren vooraleer je vissen en waterwaarden weer hersteld zijn na de eerste verhuis en dan moeten ze weer terug naar jouw thuis.

Je zal er dus voor moeten zorgen dat je aquarium-oppas tot bij jouw kan komen. Dat kan een mooie taak voor de buren zijn, maar als je ze niet helemaal met je aquarium vertrouwd kan je ook je vrienden of familie inschakelen.

Aquarium voorbereiden op vakantie:

Het is natuurlijk altijd spannend om je aquarium en vissen achter te laten en hopen dat je aquarium-oppas er voldoende voor kan zorgen. Voor beginnersaquaria is het natuurlijk al wat makkelijker dan voor speciaal-aquaria die ook speciale zorg en onderhoud vereisen. Daarnaast is ook alles afhankelijk van de duur van je vakantie..

Om alles in goede banen je leiden zijn er sowieso een aantal tips om rekening mee te houden op langere termijn:

 • Hou je waterwaarden voor je vertrek nauwkeurig in het oog en zorg dat ze stabiel zijn.
 • Zorg ervoor dat je vissen allemaal goed doorvoed zijn voor je vertrek (opgelet, zeker niet overvoeden! )
 • Koop geen nieuwe vissen of andere aquariumbewoners meer ( toch zeker een maand voor vertrek)

Tips voor het aquarium voor te bereiden voor vakantie op korte termijn.

 • Waterverversing van 30-35%
 • Al het vuil van de bodem hevelen
 • Filter schoonmaken op de juiste manier
 • Planten snoeien

Voederautomaat:

Aquarium voederautomaten zijn een handige oplossing op ervoor te zorgen dat de visjes toch regelmatig hun voedsel krijgen terwijl we op vakantie zijn. Het nadeel van een voederautomaat is dat wanneer het faalt het dan ook grondig mis kan gaan met je aquarium.

Het is belangrijk om ervoor zorgen dat de voederautomaat correct is afgesteld en je vissen genoeg voedsel krijgen op het juiste tijdstip. Vocht en verkeerd visvoer kunnen de automaat ook blokkeren.

Tijdschakelaar:

Tijdens je vakantie hebben je vissen en planten net zozeer licht nodig als anders. Je aquariumplanten hebben dat licht nodig om te kunnen blijven groeien. En je vissen hebben net als mensen ook een natuurlijk dag-nacht ritme nodig om stress te vermijden.

Het is dus niet aan te raden om tijdens je vakantie je aquarium-verlichting uit te laten. Maar de aquarium-verlichting de hele vakantie laten branden is ten zéérste af te raden! Want een teveel aan licht zal ongetwijfeld voor een enorme algenplaag zorgen.

Je kan natuurlijk je aquarium-sitter vragen om 2x per dag langs te komen om de lichten aan en uit te komen doen, maar een betere oplossing is een tijdschakelaar aan te schaffen. Zo’n tijdschakelaar zorgt ervoor dat je aquariumlampen precies aan en uitgaan wanneer jij dat wil. Zo ontstaat er een vast dag-nacht ritme voor je aquarium en loop je niet het risico dat je aquarium-oppas de lampen vergeet of op onregelmatige tijdstippen aan en uitzet met alle gevolgen van dien.

Aquarium checklist voor de oppas of house-sitter:

De basischecklist die iedereen kan nagaan:

 • Brandt het licht?
 • Werkt de filter / Zit er stroming op het water?
 • Wat is de temperatuur?
 • In geval van pH of Co2 meter, wat zijn de waardes?
 • Is het water helder, zoniet welke kleur heeft het?
 • Zijn er algen zichtbaar?

2 reacties

 1. Laurent schreef:

  Ik heb een voeder machine, geen probleem, maar het Light is led lampen, ik ben 2 weken weg op reis, moet ik light maken, alles werkt goed,

  • BertBeckers schreef:

   Dag Laurent,
   Goede vraag! Om te kunnen blijven groeien hebben aquariumplanten hun dagelijkse portie licht nodig. Je vissen zouden in principe wel een tijdje zonder licht kunnen overleven, maar om stress te vermijden is het beter dat ook zij hun dagelijkse uurtjes licht krijgen.

   Natuurlijk kan je de aquariumlampen geen 2 weken constant laten branden, want dan heb je bij thuiskomst een algenexplosie van jewelste. Als oplossing kan je hiervoor een tijdschakelaar aanschaffen die op vaste tijdstippen de lampen weer aan en uitshakeld. De goedkoopste modellen kosten tussen de 5 en 10€ en zijn te vinden in bijna elke bouwmarkt of online.

   Fijne vakantie en success met je aquarium!
   Laat gerust ook even weten hoe het met je aquarium gesteld is bij terugkomst van je vakantie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *