Welke vissen kunnen in een viskom?

De goudvis in een viskom of bokaal kennen we allemaal nog wel uit onze eigen jeugd, of van onze ouders. In lang vervlogen tijden was het nog een prijs op de kermis, anno 2019 worden ze alleen nog maar in de dierenspeciaalzaak verkocht, maar wel in allerlei vormen.

Voor de kinderen is het vaak een leuk “huisdier” terwijl het voor de ouders een makkelijke en goedkope oplossing is om geen ander huisdier in huis te halen. Maar ook voor studenten en volwassenen is het vaak een makkelijk huisdiertje. Vaak wordt echter vergeten welke aandacht de vis écht vereist en zullen de vissen en planten slechts een kort leven beschoren zijn.

Hoeveel goudvissen in een kom?

Het antwoord is O !

Goudvissen kunnen tot meer dan 35cm groot worden en hebben minstens 50l per vis nodig indien je ze in een aquarium wil houden. Wanneer ze niet genoeg ruimte hebben en in slechte omstandigheden gehouden worden zullen ze een groei achterstand ontwikkelen en uiteindelijk sterven aan een zwemblaasontsteking of nitrietvergiftiging door de slechte waterkwaliteit.

Goudvissen zijn sociale koudwatervissen die minstens 50L per vis nodig hebben. Indien je ze in een aquarium wil houden heb je al snel een aquarium van 200L nodig voor 4 goudvissen. Ze horen eigenlijk gewoon thuis met een grote groep in een grote vijver.

Betta’s in een vissenkom:

De Siamese kempvis, Betta Splendens, is een prachtige koudwatervis die je vaak in een kleine vissenkom of bokaal tegenkomt. Meestal zijn het de mannetjes, die een pak sierlijker zijn dan de vrouwtjes en zo territoriaal en agressief zijn dat ze niet met elkaar samengezet kunnen worden. Bij gebrek aan ruimte zullen ze met elkaar vechten tot de dood.

In tegenstelling tot de goudvis zal de Betta géén groeistoornis oplopen in een vissenkom of bokaal gezien ze niet zo groot worden. Het zijn gelukkig ook niet zo’n grote vervuilers dan goudvissen. Doch verdienen deze vissen het ook niet om solitair in een lege bokaal van minder dan 20L gehouden te worden omdat ze zo hun gehele leven gedwongen worden in een te kleine ruimte te overleven in slechte waterkwaliteit. Uiteindelijk zijn ze, net als alle andere vissen die in deze omstandigheden gehouden worden, gedoemd een vroege dood te sterven.

Waarom kan ik geen vissen houden in een bokaal of vissenkom?

Er wordt wel eens gezegd dat een goudvis een geheugen heeft van 3 seconden en het dus niets uitmaakt of ze in een bokaal zitten, want ieder rondje is anders. Uiteraard is deze stelling nergens op gebaseerd en verteld het weinig over de echte redenen waarom het dierenmishandeling is.

Inderdaad, ik heb het woord dierenmishandeling in de mond genomen en zal je ook uitleggen waarom het houden van een vis in een bokaal of vissenkom regelrechte dierenmishandeling is:

Vissen stellen specifieke eisen aan temperatuur, voeding en waterkwaliteit. Temperatuur en voeding zijn nog wel makkelijk voor te zorgen, maar de waterkwaliteit is al wat ingewikkelder en hiervoor is een filter nodig. Zonder filter zullen de afvalstoffen zich ophopen zodat er een nitrietvergiftiging zal ontstaan. Ook zuurstofgebrek en andere ziektes zoals zwemblaasontsteking, witte stip of schimmelinfecties zullen uiteindelijk de kop opsteken wanneer een vis lange tijd in slechte waterkwaliteit gehouden wordt.

Iedere vis die in een vissenkom of bokaal leeft, zal een vroege dood sterven die rechtstreeks te wijten is aan de leefomstandigheden.