Totale Hardheid (gH Waarde)

Met de gH waarde wordt de Totale Hardheid van het water uitgedrukt. Dit zijn de opgeloste zouten in het water, beter bekend als kalk. Deze waterwaarde is vooral belangrijk voor je vissen. Sommige vissoorten vereisen zacht water terwijl andere vissen hard water prefereren. Het is dus belangrijk om vissen te kiezen die bij je waterwaarden passen.

De gH waarde wordt hoofdzakelijk beïnvloedt door het leidingwater waarvan de waarden per regio verschillen. Als beginner is het aangeraden om de gH waarde van je leidingwater te meten en vervolgens je keuze van vissen af te stemmen. Wanneer je toch andere vissoorten wil houden die een aangepaste gH waarde vereisen, hou er dan rekening mee dat het meer tijd / geld kost om de gH waarde te verlagen dan te verhogen.

Totale Hardheid (gH) in het aquarium meten:

De GH-waarde in het aquarium is makkelijk te meten met behulp van een teststrip of nauwkeurigere druppeltestset.

gH waardes in het Aquarium:

Bij een lage GH-waarde spreken we van zacht water en bij een hoge GH waarde noemen we het hard water.

  • gH 0-4 = Zeer zacht water
  • gH 4-8 = Zacht water
  • gH 8-12 = Middel hard water
  • gH 12-30 = Hard Water
  • gH 30+ = Zeer Hard water.

In een gezelschapsaquarium ligt de gH waarde gemiddeld tussen de 6 en 12.

De gH waarde in het aquarium verlagen:

De gH waarde in het aquarium verlagen gebeurt voornamelijk door zachter water te gebruiken bij het vullen en water verversen. Zacht water kan je verkrijgen door gefilterd regenwater te gebruiken of door osmose water te gebruiken. Een regenton met koolstoffilter is de goedkoopste manier maar niet het hele jaar door bruikbaar. Een osmose apparaat is duurder in aanschaf, maar bij vele aquariumwinkels is ook osmosewater op bestelling verkrijgbaar. Als alternatief kan je de aanschaf van een waterontkalker overwegen.

Kalkhoudend decoratiemateriaal of bodemsubstraat moet absoluut vermeden worden.  Filteren over turf helpt ook om de gH alsook de pH- zuurtegraad naar beneden te halen. Het zorgt er wel voor dat het water wat bruiner wordt.

De gH waarde in het aquarium verhogen:

De makkelijkste manier om de gH waarde snel en gecontroleerd te verhogen is door een gH plus supplement aan het water toe te voegen.  Wanneer er grote verschillen in hardheid tussen het aquariumwater en de eisen van de vissoorten zijn is het aangeraden om ook kalkhoudend decoratiemateriaal in het aquarium te plaatsen.