Garnalen in het aquarium

Garnalen in het aquarium zijn altijd leuk om bezig te zien. De hele dag zijn ze in de weer met het smullen van algen, dode planten en voedselresten die ze in het aquarium vinden. Hierdoor zijn het niet alleen zeer leuke, maar ook zeer nuttige aquariumbewoners waar je uren naar kan kijken.

In dit overzichtsartikel behandelen we zoetwatergarnalen die we in het zoetwateraquarium kunnen houden. 

Soorten zoetwatergarnalen:

Japonica GarnalenVuurgarnalen
Cristal Red garnalenCitroengarnalen
Waaierhandgarnalen Regenbooggarnalen

Garnalen in het aquarium

Garnalen kunnen best gehouden worden in een speciaal aquarium dat volledig gericht is op de garnaaltjes zelf. Sommige soorten kunnen echter ook succesvol in het gezelschaps-aquarium gehouden worden, mits zorgvuldig uitgekozen medebewoners. Vele vissen lusten namelijk wel eens een jonge garnaal als ze de kans krijgen, anderen zijn in staat om je hele garnalenpopulatie op 1 dag op te eten.

Een aquarium voor garnalen dient voorzien te zijn van een afdichtingskap, anders zouden ze wel eens kunnen ontsnappen. Zorg ervoor dat ze niet in het aquariumfilter terecht kunnen komen. Verder dient het aquarium ingericht te zijn met vele planten, mos en diverse schuilplaatsen die genoeg beschutting kunnen dienen.

Garnalen zijn gevoelig voor grote schommelingen in de waterwaarden, teveel afvalstoffen in het water en te hoge temperaturen.

Welke vissen kunnen bij garnalen in het aquarium?

Garnalen vallen helaas niet met alle vissen te combineren. Grotere vissen kunnen ze namelijk als een lekkere snack aanzien. Je kan dus maar beter even goed nadenken over welke vissen je bij de garnalen in het aquarium plaatst, om te voorkomen dat ze eindigen als zéér duur visvoer.

Als je vissen en garnalen in het aquarium wil combineren is het belangrijk om voor voldoende planten en schuilplaatsen in het aquarium te zorgen, waar de garnalen zich kunnen terugtrekken. Zeker als je veel vissen hebt is het belangrijk dat de garnalen voldoende planten hebben om zich te verschuilen.

Vissen die succesvol samen met garnalen gehouden kunnen worden :

  • Algeneters (ancistrus, otocynclus, etc)
  • Guppen
  • Platy’s
  • kleine barbeelsoorten
  • ….

Vissen die zeker niet met garnalen gehouden kunnen worden:

  • Goudvissen
  • Maanvissen
  • Discusvissen
  • Cichliden

Bovenstaande lijst is verre van compleet, maar geeft alvast een idee van wat kan en niet kan.
Veel hangt ook af van de huisvesting van het aquarium.

TIP: Probeer om volwassen garnalen aan te schaffen, aangezien kleine garnalen een makkelijkere prooi vormen!