Algeneters in het aquarium

Algeneters zijn vissen of ongewervelden wiens dieet voornamelijk bestaat uit algen. Hoewel de term “algeneter” vaak wordt gebruikt door beginnende aquariumhouders, is het belangrijk om te weten dat deze dieren niet altijd de oplossing zijn voor een algenplaag in het aquarium. In plaats van de oorzaak van het probleem aan te pakken, kunnen algeneters alleen symptomen verminderen en kunnen ze zelfs planten beschadigen door voedingsstoffen te ontnemen.

Zijn algeneters een oplossing voor een algenplaag in het aquarium? 

Het antwoord is simpelweg NEE!
Een algenplaag ontstaat door een biologisch onevenwicht in het water. Door een algeneter in het aquarium te plaatsen worden de symptomen wel aangepakt in plaats van de oorzaak. Aangezien algen voedingsstoffen ontnemen van planten zullen je planten uiteindelijk hieronder lijden.

Zijn algeneters nuttig in het aquarium?

Absoluut!
Algeneters zijn een nuttige aanwinst voor haast ieder aquarium en zullen zeker en vast hun bijdrage leveren om je aquarium algvrij te houden. Maar je kan niet van ze verwachten dat ze al het werk voor je gaan doen en zelfs een hele algenplaag voor je gaan oplossen.

Wat zijn de beste algeneters voor het aquarium?

Zonder twijfel zijn dat garnaaltjes. Ze kunnen zelfs in de kleinste aquaria terecht, op voorwaarde dat je waterwaarden wel stabiel zijn. Naast het eten van algen speuren ze ook de bodem en planten af naar voedselresten. Bovendien zijn vele soorten makkelijk te kweken.

Otocinclus soorten zijn ook zéér leuke en ijverige algeneters die geschikt zijn voor kleine aquaria. Ze voelen zich best in een groepje van minstens 6 stuks. Wel zijn ze gevoelig voor schommelende en afwijkende waterwaarden. Aangezien ze zich niet voort planten in gevangenschap zijn alle Otocinclus-soorten die je in de handel vindt wildvang exemplaren. Door hun hoge gevoeligheid overleefd slechts 1/3 het tot in de aquariumhandel.

Siamese Algeneters zijn in de aquariumhandel ook zeer populair omwille van zijn algenetende eigenschappen. De Crossocheilus siamensis is de echte Siamese algeneter die tot 14 cm groot wordt en dus alleen geschikt is voor grotere gezelschapsaquaria. (minstens 1m20 breed). Echter duikt de
Gyrinocheilus aymonieri ook vaak op onder dezelfde naam omwille van zijn gelijkenis. Echter deze vis wordt véél groter en agressief naar andere vissen toe.

Het ancistrus-geslacht bevast bijzonder veel ondersoorten die nog niet allemaal wetenschappelijk beschreven zijn. Velen ervan dragen een zogenaamd “L-Nummer”. De vele soorten die we in de aquariumhandel vinden zijn allemaal wildvang en vaak nog zeer jong. Ze hebben echter een aquarium van minstens 1m breed nodig, aangezien sommige soorten kunnen uitgroeien tot meer dan 15cm.

Plecotus-soorten zijn algeneters die tot wel 25cm en groter kunnen worden. Ze zijn dus alleen geschikt voor de allergrootste zuid-amerikaanse biotooop aquaria.

Conclusie:

In plaats van te vertrouwen op algeneters als de enige oplossing voor een algenplaag, is het belangrijk om te begrijpen dat een gezond aquarium een evenwichtig ecosysteem vereist. Dit betekent dat waterwaarden, belichting en voeding moeten worden gemonitord en aangepast om een algenplaag te voorkomen. Algeneters kunnen een nuttige aanvulling zijn op een goed onderhouden aquarium, maar het is nog steeds belangrijk om de oorzaak van het probleem te achterhalen en aan te pakken.