pH-Waarde - Zuurtegraad De sleutel tot een stabiel, gezond aquarium

In het aquarium is de zuurtegraad (pH-waarde) een zeer belangrijke waterwaarde. De pH waarde heeft een rechtstreekse invloed op het welzijn van de vissen. Sommige soorten zijn dan ook zéér gevoelig zijn voor schommelingen of afwijkende pH waardes. Omdat de zuurtegraad ook invloed op andere waterwaardes is het een belangrijke waterwaarde die iedere aquariumbezitter regelmatig dient te controleren.

Wat is de pH-waarde?

De zuurtegraad wordt uitgedrukt in pH. Neutraal water heeft een pH van 7. Indien de pH waarde lager is dan 7 spreken we van zuur water, wanneer deze hoger is dan 7 spreken we van basisch water.

pH is een maat om de zuurgraad van het water aan te duiden. Het wordt gemeten op een schaal van 0 tot 14. Een pH van 7 wordt beschouwd als neutraal, terwijl een pH lager dan 7 zuur is en een pH hoger dan 7 basisch is. Kraantjeswater is meestal zeer basisch met een pH van 7.5 of hoger. Regenwater daarentegen is vaak zuur met een pH rond de 6.5.

Waarom is een stabiele pH-waarde in het aquarium zo belangrijk?

De zuurtegraad (pH waarde) in het aquarium is van groot belang omdat deze invloed heeft op de gezondheid en het welzijn van de vissen en planten die erin leven. Vissen en planten hebben elk hun eigen optimale pH waarde nodig. Een te hoge of te lage pH waarde kan stress veroorzaken bij vissen. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen en een kortere levensduur van de vissen.

Voor de aanschaf van nieuwe vissen is het dus belangrijk om jezelf te informeren over welke pH waarde ze verkiezen en deze vervolgens te vergelijken met de pH waarde van je eigen aquarium.

De pH-waarde (zuurtegraad) in het aquarium meten:

Het meten van de pH waarde (zuurtegraad) in het aquarium is eenvoudig en kan op verschillende manieren worden gedaan. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van teststrips, een druppeltest of een digitale pH meter. Het is aan te raden om regelmatig de pH waarde te meten, zodat je tijdig kunt ingrijpen als deze niet op peil is.

Hoe vaak en wanneer moet je de pH van het aquarium meten?

Het is een goede gewoonte om wekelijks je pH in het aquarium te meten voor een algemene controle. Hiervoor kan je zowel de snelle teststrips als druppeltests voor gebruiken.

Ook in het geval van zieke of dode vissen is een pH-test aan te raden. Voor vele vissoorten kan een te hoge of te lage pH waarde er namelijk voor zorgen dat ze ziek worden of overlijden.

Invloed van de pH waarde op het CO2 gehalte in het aquarium:

De pH waarde wordt beïnvloed door het C02 gehalte in het water. ‘s Ochtends zal de pH waarde lager liggen dan ‘s Avonds. Dit komt omdat je planten overdag CO2 verbruiken om te groeien.

De relatie tussen de pH waarde en het CO2 gehalte is vooral belangrijk voor wie last heeft van draadalg in het aquarium, of voor wie door middel van CO2 toevoeging de plantengroei wil stimuleren.

De PH waarde in het aquarium verlagen:

Wanneer de pH waarde in het aquarium te hoog is bestaan er verschillende manieren om deze naar beneden te brengen.

  • CO2 verhogen
  • Filteren over turf (peat)
  • Extra kienhout in het aquarium plaatsen
  • Water verversen met gefilterd regenwater
  • PH min toevoeging

Vaak ligt een groot deel van het probleem bij het water dat gebruikt wordt bij het verversen. Wanneer je vissen zuurder water vereisten dan er uit je kraan komt kan een regenton met een koolfilter een uitkomst bieden. Regenwater heeft namelijk een lagere zuurtegraad dan kraantjeswater.

Een andere efficiënte en natuurlijke manier om de pH in het aquarium te verlagen is het filteren over turf. Dit zorgt er wel voor dat het water een bruine kleur kan krijgen. Deze methode wordt vaak toegepast in Zuid-Amerikaanse biotoop aquaria, waar het water van nature wat bruiner is. Kienhout heeft (hetzij tijdelijk en minder efficiënt) een gelijke werking.

Aangezien de pH en CO2 waarde elkaar beïnvloeden kan de pH verlaagd worden door CO2 toe te voegen.

De PH Waarde in het aquarium verhogen:

De zuurtegraad / ph waarde in het aquarium verhogen kan je op de volgende manieren:

  • Verwijder alle mogelijke pH verlagende elementen uit het aquarium. Vb kienhout, turf,
  • pH plus toevoegen aan het water

Tips voor het handhaven van een stabiele pH-waarde in het aquarium

  • Zorg voor een goede watercirculatie. Dit helpt om de pH waarde stabiel te houden.
  • Verander niet te snel de pH waarde. Het is beter om de pH waarde geleidelijk aan te veranderen om stress bij de vissen te voorkomen.
  • Gebruik geen kraanwater als dit een pH waarde heeft die te hoog of te laag is. Het is beter om osmosewater te gebruiken en de pH waarde vervolgens aan te passen met speciale middelen.
  • Voeg geen teveel CO2 toe aan het aquarium, dit kan de pH waarde verlagen.