pH-Waarde - Zuurtegraad De sleutel tot een stabiel, gezond aquarium

In het aquarium is de zuurtegraad (pH-waarde) een zeer belangrijke waterwaarde. De pH waarde heeft een rechtstreekse invloed op het welzijn van de vissen. Sommige soorten zijn dan ook zéér gevoelig zijn voor schommelingen of afwijkende pH waardes. Omdat de zuurtegraad ook invloed op andere waterwaardes is het een belangrijke waterwaarde die iedere aquariumbezitter regelmatig dient te controleren.

Wat is de pH-waarde?

De zuurtegraad wordt uitgedrukt in pH. Neutraal water heeft een pH van 7. Indien de pH waarde lager is dan 7 spreken we van zuur water, wanneer deze hoger is dan 7 spreken we van basisch water.

pH is een maat om de zuurgraad van het water aan te duiden. Het wordt gemeten op een schaal van 0 tot 14. Een pH van 7 wordt beschouwd als neutraal, terwijl een pH lager dan 7 zuur is en een pH hoger dan 7 basisch is. Kraantjeswater is meestal zeer basisch met een pH van 7.5 of hoger. Regenwater daarentegen is vaak zuur met een pH rond de 6.5.

Waarom is een stabiele pH-waarde in het aquarium zo belangrijk?

De zuurtegraad (pH waarde) in het aquarium is van groot belang omdat deze invloed heeft op de gezondheid en het welzijn van de vissen en planten die erin leven. Vissen en planten hebben elk hun eigen optimale pH waarde nodig. Een te hoge of te lage pH waarde kan stress veroorzaken bij vissen. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen en een kortere levensduur van de vissen.

Voor de aanschaf van nieuwe vissen is het dus belangrijk om jezelf te informeren over welke pH waarde ze verkiezen en deze vervolgens te vergelijken met de pH waarde van je eigen aquarium.

De pH-waarde (zuurtegraad) in het aquarium meten

Het meten van de pH waarde (zuurtegraad) in het aquarium is eenvoudig en kan op verschillende manieren worden gedaan. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van teststrips, een druppeltest of een digitale pH meter. Het is aan te raden om regelmatig de pH waarde te meten, zodat je tijdig kunt ingrijpen als deze niet op peil is.

Hoe vaak en wanneer moet je de pH van het aquarium meten?

Het is een goede gewoonte om wekelijks je pH in het aquarium te meten voor een algemene controle. Hiervoor kan je zowel de snelle teststrips als druppeltests voor gebruiken.

Ook in het geval van zieke of dode vissen is een pH-test aan te raden. Voor vele vissoorten kan een te hoge of te lage pH waarde er namelijk voor zorgen dat ze ziek worden of overlijden.

Invloed van de pH waarde op het CO2 gehalte in het aquarium

De pH waarde wordt beïnvloed door het C02 gehalte in het water. ‘s Ochtends zal de pH waarde lager liggen dan ‘s Avonds. Dit komt omdat je planten overdag CO2 verbruiken om te groeien.

De relatie tussen de pH waarde en het CO2 gehalte is vooral belangrijk voor wie last heeft van draadalg in het aquarium, of voor wie door middel van CO2 toevoeging de plantengroei wil stimuleren.

De PH waarde in het aquarium verlagen

Wanneer de pH waarde in het aquarium te hoog is bestaan er verschillende manieren om deze naar beneden te brengen.

pH verlagen door te verversen met regenwater

Wanneer je vissen zuurder water vereisen dan er bij je thuis uit de kraan komt, kan een regenton met een koolfilter een uitkomst bieden. Regenwater heeft namelijk een lagere zuurtegraad dan kraantjeswater. Door een actieve koolfilter in de regenton te plaatsen haal je alle schadelijke bacteriën uit het water. Bijkomende handigheid is dat je in die regenton ook levend voer in de vorm van watervlooien of zelfs muggenlarven kan kweken voor je vissen.

Filteren over turf om de pH te verlagen

Een andere efficiënte en natuurlijke manier om de pH in het aquarium te verlagen is het filteren over turf. Dit zorgt er wel voor dat het water een bruine kleur kan krijgen. Deze methode wordt vaak toegepast in Zuid-Amerikaanse biotoop aquaria, waar het water van nature wat bruiner is. Kienhout heeft (hetzij tijdelijk en minder efficiënt) een gelijke werking.

Ph verlagen door CO2 toevoeging

Zoals eerder besproken heeft het CO2 gehalte in het aquarium een invloed op de pH waarde. Door meer CO2 toe te voegen kan je de pH waarde verlagen. Dankzij een (optionele) pH controller kan je de CO2 toevoeging precies afstellen zodat je pH waarde door de dag ook stabiel blijft.

Dit is een interessante oplossing voor wie tevens ook een mooi beplant aquarium wil. Er hangt uiteraard wel een stevige kostprijs aan een CO2 installatie met pH controller.

De PH Waarde in het aquarium verhogen:

De zuurtegraad / ph waarde in het aquarium verhogen kan je op de volgende manieren:

  • Verwijder alle mogelijke pH verlagende elementen uit het aquarium. Vb kienhout, turf,
  • pH plus toevoegen aan het water

Tips voor het handhaven van een stabiele pH-waarde in het aquarium

  • Zorg voor een goede watercirculatie. Dit helpt om de pH waarde stabiel te houden.
  • Verander niet te snel de pH waarde. Het is beter om de pH waarde geleidelijk aan te veranderen om stress bij de vissen te voorkomen.
  • Gebruik geen kraanwater als dit een pH waarde heeft die te hoog of te laag is. Het is beter om osmosewater te gebruiken en de pH waarde vervolgens aan te passen met speciale middelen.
  • Voeg geen teveel CO2 toe aan het aquarium, dit kan de pH waarde verlagen.