Keuze van het visbestand

Iedere vissoort stelt zo zijn eigen eisen aan het aquarium. Sommigen zijn makkelijk te houden, anderen zeer moeilijk. Je kan niet zomaar alle vissen bij elkaar in het zelfde aquarium plaatsen.  Het is dus belangrijk om jezelf eerst grondig te informeren alvorens je nieuwe visjes in huis haalt.

Koudwater of tropische vissen?

De eerste afweging is of je koudwater vissen of tropische vissen wil houden? Vele beginners maken de foutieve denkwijze dat koudwater vissen goedkoper of makkelijker te houden zijn in een bokaal of vissenkom, maar vergeten dan dat deze vissen compleet fout gehuisvest worden en allemaal gedoemd zijn vroegtijdig te overlijden.

Wanneer je puur omwille van het budgettaire aspect overweegt om koudwater vissen te houden raad ik je aan dit artikel even te lezen:
‘Welke vissen kan ik houden in een vissenkom of bokaal”

Koudwatervissen horen eigenlijk thuis in een vijver of gewoon in de vrije natuur. Een koudwater aquarium voor goudvissen is eerder voor de ervaren liefhebbers weggelegd, maar dan nog zullen ze beter gedijen in een volwaardige vijver.

Sommige vissen zoals guppy’s worden vaak ten onrechte verkocht als koudwatervis.

Waterwaarden:

De waterwaarden zijn ontzettend belangrijk voor de gezondheid van de vissen. Wanneer hier geen rekening mee gehouden wordt zullen de vissen vroegtijdig komen te overlijden.

De belangrijkste waterwaarden zijn de Totale Hardheid (Gh), Carbonaathardheid (kH) en zuurtegraad (pH) van het water. Deze waterwaarden zijn grotendeels afhankelijk van het leidingwater. Daarnaast speelt ook de temperatuur een grote rol. Als beginner is het makkelijker om het visbestand af te stemmen om de waterwaarden van het leidingwater in plaats van omgekeerd.

Afmetingen van het aquarium:

Grotere vissen hebben logischerwijs meer zwemruimte nodig. Een oude richtlijn is dat het aquarium 10x zo groot is als de maximale grootte van de vissoort die je wil houden, maar ook de hoogte van het aquarium kan een belangrijke rol spelen bijvoorbeeld voor maanvissen. Een te klein aquarium zal niet alleen voor stress maar ook voor groeistoornissen zorgen. Het is immers een fabeltje dat de vissen zich aanpassen aan de grootte van het aquarium.

Hoeveel vissen?

Overbevolking in een aquarium zorgt niet alleen voor stress maar ook voor een zware belasting op de filter en waterwaarden van het aquarium.

Sociaal verband:

Vele vissen zwemmen in de middelste waterlagen, anderen houden zich voornamelijk op aan de bodem of het wateroppervlak. Zorg voor een goede spreiding, teveel drukte kan voor stress zorgen.

Scholenvissen vinden het prettiger om in scholen van minstens 10 visjes te leven, terwijl andere vissen best per koppel, trio of groep gehouden worden. Sommige vissen moeten echter solitair gehouden worden omdat ze anders agressief gedrag vertonen. Niet alle vissoorten kunnen even goed met elkaar opschieten. Grote vissen kunnen kleintjes opeten, aan de vinnen bijten of agressief gedrag vertonen. Sommige vissen kunnen ook zo druk zijn dat anderen ervan in de stress geraken. Niet alle vissen zijn dus geschikt voor een gezelschapsaquarium.