Zieke vissen herkennen en behandelen

Zieke vissen kunnen vandaag de dag relatief goed behandeld worden. Het is echter wel een kwestie van de ziekte tijdig te herkennen en in te grijpen alvorens het te laat is.  Vissen kunnen ziek worden door stress, slechte waterwaarden of door besmetting van andere vissen.  Behalve de zieke vis te behandelen is het ook belangrijk de oorzaak te achterhalen en zo te voorkomen dat meer vissen ziek worden.

Symptomen van zieke vissen

Veranderingen in gedragVeranderingen qua uiterlijk
Zich afzonderenDoffere kleuren
De vinnen samenknijpenOpvallend opgezwollen buik
Naar adem snakken aan het wateroppervlakOpvallend vermagerd
Op de bodem liggenWitte stippen
Rare zwembewegingen makenVerwondingen op de huid / vinnen
Versneld ademhalenUitpuilende ogen

De juiste diagnose stellen:

SymptoomAandoening
Vis hapt naar lucht aan de oppervlakteZuurstofgebrek of nitrietvergiftiging
 Dikke opgezwollen buik Waterzucht
Witte stippen van ca 1mm grootWitte Stip
Uitpuilend oogExophthalmus
Afsterven van de vinnenVinrot

Oorzaak onderzoeken:

Wanneer je zieke vissen hebt is het niet alleen belangrijk een juiste diagnose te stellen, maar minstens even belangrijk om de oorzaak te achterhalen om zo de andere aquariumbewoners van hetzelfde lot te besparen. Daarom kan je best meteen ook alle waterwaarden grondig testen. Zoek voor de handigheid ook even op welke waterwaarden je vissen precies verkiezen.

Behandeling van zieke vissen:

In vele gevallen zijn slechte waterwaardes nog steeds de belangrijkste oorzaak. Zonder deze onder controle te krijgen heeft een verdere behandeling ook weinig zin.

Bij bacteriële infecties of bij parasieten is het vaak aangeraden om de zieke vissen in quarantaine te plaatsen. Zo voorkom je dat ze andere vissen besmetten. Een aquarium van minstens 20l met aparte filterpomp en verwarming is hiervoor aangeraden. Dit aquarium vul je met hetzelfde water als het aquarium waar je de zieke vis uit haalt.

Afhankelijk van het ziektebeeld kunnen de behandelingen variëren van het toevoegen van een medicijn of zelfs een zoutbadje. Voor gezonde vissen en ook je planten kunnen bepaalde stoffen schadelijk zijn, dus het is altijd aangewezen om zulke behandelingen altijd uit te voeren in een apart aquarium.