Vinrot bij aquariumvissen Symptomen, oorzaak en behandeling

Vinrot bij vissen is een vervelende bacteriële aandoening die, zoals de naam al zegt, de vinnen van de vis aantasten. De ziekte valt gelukkig wel gemakkelijk te behandelen met behulp van medicatie. Behalve de behandeling van de ziekte is het ook belangrijk om de oorzaak te achterhalen en de problemen op te lossen.

Symptomen van vinrot bij vissen

Vaak kan men aan het gedrag van de vissen merken wanneer ze ziek zijn. Zich afzonderen en het samenknijpen van de staartvin zijn twee belangrijke signalen dat er iets niet in orde is.

Vinrot is makkelijk herkenbaar aan de volgende uiterlijke kenmerken:

  • Rafelige vinnen
  • Witte rand aan de vinnen
  • Doffere kleuren
  • De staartwortel kleurt roder dan normaal

Oorzaak van vinrot bij aquariumvissen

  • Slechte waterwaarden
  • Stress

Vinrot is een bacteriële infectie die zich hoofdzakelijk manifesteert wanneer de vissen stress hebben.

Een slechte waterkwaliteit ligt vaak aan de basis van de stress die vinrot de vrije loop geeft. Controleer dus meteen je waterwaarden of laat deze testen bij de lokale aquariumzaak. Vooral de afvalstoffen als nitriet , nitraat en ammonium zijn zeer belangrijk om te controleren, maar controleer tevens ook of de pH, gH en temperatuur in orde zijn.

Wanneer er teveel afvalstoffen in het aquarium aanwezig zijn komt dit door teveel vissen, onvoldoende filtering, teveel voeren of te weinig water verversen. Het is dan belangrijk om onmiddellijk actie te ondernemen door een extra waterwissel in te voeren van 20-25% en de geschikte maatregelen te treffen om dit probleem op te lossen. Zonder de oorzaak van het achterliggende probleem op te lossen, zal de ziekte zich blijven manifesteren.

Wanneer de waterwaarden echter allemaal in orde zijn, dan is stress mogelijk de oorzaak. De reden van de “stress” bij je vissen kan verschillende oorzaken hebben, gaande van een foutieve aquariumtemperatuur tot veel te drukke aquariumbewoners of te weinig schuilplekken.

Vinrot behandelen:

Eens de oorzaak is opgelost, valt vinrot bij aquariumvissen gelukkig vrij makkelijk te behandelen met een bacterie-dodend medicijn.

Plaats de geïnfecteerde vissen bij voorkeur in een quarantaine-bak voor de behandeling.