CO2 – Koolstofdioxide in het aquarium

CO2 is een van de belangrijkste voedingsstoffen voor de aquariumplanten. De CO2 behoefte van de aquariumplanten is echter afhankelijk van de hoeveelheid licht. Des te meer licht, des te sneller de planten groeien en des te meer CO2 er verbruikt wordt.

Aquarium zonder CO2 toevoeging

Het is uiteraard prima mogelijk om een aquarium zonder CO2 toevoeging te houden. Hou er wel rekening mee dat je dan beperkter bent in het aanbod aan aquariumplanten dat je succesvol in je aquarium kan houden. Echter wanneer je je beperkt snelgroeiers en weinig licht vereisende plantensoorten kan je alsnog een mooi beplant aquarium inrichten.

Belangrijk is om je planten voldoende plantenvoeding te geven zodat er geen tekorten ontstaan waardoor algen de overhand nemen. Overdrijf zeker niet met de hoeveelheid licht wanneer je een aquarium zonder C02 toevoeging hebt. Meer licht betekent namelijk een hogere vraag naar CO2 van je planten.

CO2 tekort in het aquarium

Een tekort aan CO2 in het aquarium belemmert niet alleen de plantengroei maar kan vaak ook resulteren in allerlei soorten algen zoals draadalg, baardalg en zweefalg. Een CO2 tekort in het aquarium kan opgelost worden door de hoeveelheid licht te verlagen en zo de vraag naar CO2 te doen afnemen, of door extra CO2 toe te voegen.

CO2 Gehalte in het aquarium meten:

Je kan het CO2 gehalte in het aquarium meten met behulp van een klassieke druppeltestset. Echter er bestaan ook CO2 indicators die een permanente indicatie kunnen aangeven.

CO2 aan het aquarium toevoegen

Je kan het CO2 gehalte in het aquarium het gemakkelijkst verhogen dmv Easylife Easycarbo. Dit is een vloeibare toevoeging waarvan je de dagelijkse aangeraden hoeveelheid aan het aquariumwater moet toevoegen.

Een ander alternatief om CO2 aan het aquariumwater toe te voegen, zonder een dure CO2 installatie met drukfles in huis te halen zijn de Bio CO2 sets die op de markt zijn. Bij het aanschaffen van een bio CO2 installatie is het belangrijk om te kijken of er een buffer systeem aanwezig is, zodat de co2-toevoer constant blijft én of de CO2 toevoer ‘s nachts bij het uitschakelen van de lampen automatisch uitgeschakeld wordt of het manueel moet gebeuren. ‘s Nachts verbruiken de planten namelijk geen CO2 waardoor de CO2 toevoer moet uitgeschakeld worden om een CO2 vergiftiging van je vissen te vermijden.

CO2, pH en kH waarden

Het CO2 gehalte is tevens verbonden met de pH en kH waarde. Wanneer het CO2 gehalte stijgt zal de pH waarde zakken. De kH waarde is in de meeste aquariums stabiel.

Wie een CO2 systeem heeft kan dit uitbreiden met een pH controller, die ervoor zorgt dat de pH waarde stabiel blijft.