Diepvries en Levendvoer

Vele voedseldiertjes kan je zowel levend als ingevroren bij je aquariumzaak vinden. Het voordeel is dat het veel natuurlijker is en het een meer nuttige voedingsstoffen dan droogvoer bevat die de kweek en kleurenpracht gunstig stimuleren. Sommige vissoorten aanvaarden zelfs geen ander voer. Diepvriesvoer is meestal goedkoper en makkelijker te voeren dan levend voer, maar verliest wat aan voedingsstoffen. 

Sommige voedseldiertjes kan men zelf thuis ook kweken of vangen in de natuur. Bij dat laatste is het altijd wel opletten geblazen dat er geen ongewenste bijvangst in het net zit. Controleer daarom altijd eerst de vangst in een witte emmer, om eventuele bloedzuigers en andere ongewenste gasten te herkennen.

Hoe diepvriesvoer en levendvoer aan je aquariumvissen voeren?

Voor je het diepvriesvoer aan je vissen kan geven moet je het altijd eerst even laten ontdooien. Dat is voor de vissen namelijk veel prettiger. Het is ook ten sterkste aangeraden om altijd het visvoer eerst onder de kraan even uit te spoelen. Zo voorkom je dat schadelijke stoffen, zoals fosfaat, in het aquarium terecht komen. Gebruik hiervoor een speciaal artemia-zeefje.

Ook bij levendvoer  doe je er best aan om de voedseldiertjes op te vangen in een zeefje en af te spoelen onder de kraan. Zo voorkom je dat het vieze water waarin ze getransporteerd worden in je aquarium terecht komt.

Soorten diepvries- en levendvoer voor aquariumvissen:

Artemia:

Artemia zijn zoetwater pekelkreeftjes. Het is ongetwijfeld het populairste visvoer in de handel, zowel zoet- als zoutwatervissen zijn er dol op. De diepgevroren artemia die we in de aquariumzaak vinden zijn de volwassen pekelkreeftjes. Artemia naupliën, wat eigenlijk de larven van onvolwassen pekelkreeftjes zijn, worden ook massaal gebruikt om jongbroed mee op te fokken. Deze kan je zelf thuis ook kweken met behulp van een artemia kweekschaal.

Daphnia / Watervlooien:

Watervlooien, ook wel Daphnia genoemd zijn zeer populair in de hobby. Ze zijn dan ook een uitstekende bron van proteïne voor je vissen. Daphnia behoren tot de kreeftachtigen en kunnen tot een halve cm groot worden. Je herkent ze aan de tuimelende beweging die ze maken in het water. Bijna alle zoetwatervissen zijn er verzot op.

Watervlooien zijn verkrijgbaar in de aquariumspeciaalzaak als diepvriesvoer en levendvoer. Je kan ze echter ook zelf thuis heel gemakkelijk kweken, of vangen in de natuur.

Rode Muggenlarven:

Dit zijn de larven van de dansmug. Deze muggen vind je in de zomer vaak in grote zwermen boven een sloot. Ze leven in de bodem, vaak in vervuilde zuurstofloze wateren. Het is dus geen goed idee om ze zelf in de natuur te gaan vangen.

Rode Muggenlarven zijn relatief vetarm en bevatten zeer veel eiwitten. Wel bevatten ze veel calorieën en mogen daarom niet te frequent gevoerd worden.

Levende rode muggenlarven hebben de neiging om in de aquariumbodem te kruipen. In diepvriesvorm tonen ze echter een groot drijfvermogen.

Zwarte Muggenlarven:

Dit zijn de larven van de gewone steekmug. Ze worden gretig gegeten door bijna alle zoetwatervissen.

In de aquariumspeciaalzaak vind je ze enkel in diepvriesvorm. In de zomer kan je ze zelf vangen rondom het huis. Je treft ze dan massaal aan in vijvers, watertonnen, en vaak ook in gewone emmers waar nog een restje water in staat. Ze zijn makkelijk te herkennen gezien ze aan het wateroppervlak hangen en naar beneden tuimelen bij bedreiging. Laat de vangst niet té lang staan en zorg dat alle larven die je voert worden opgegeten. Anders ontpoppen de larven zich snel tot muggen.

Witte Muggenlarven:

De larven van de “kriebelmug” houden zich vooral op tussen de bodem en het wateroppervlak van sloten, vijvers en andere waterplassen. Daar voeden ze zich gratig met cyclops en watervlooien.

Diepvries witte muggenlarven hebben de eigenschap om goed te blijven drijven in het aquarium, ideaal voor de vissen die zich in de bovenste waterlagen bevinden. Ze bevatten overigens zeer weinig calorieën.

Cyclops:

Cyclops zijn zeer kleine zoetwaterdiertjes van zo’n 3mm groot. ze hebben een horizontale zwembeweging en verplaatsen zich zeer snel door het water. De kleurvariëteit kan naargelang omstandigheden zeer verschillend zijn. Van rood, bruin tot groen geel. Ze zijn zeer goed geschikt voor het voeren zeer kleine of jonge vissen.

Cyclops vind je het hele jaar door, maar vooral in het voorjaar in de sloot, vijver of andere wateren. Ze zijn meestal te vinden in wateren waar veel eenden zitten en weinig vissen. Ze zijn goed herkenbaar door hun zwemgedrag. Ze schieten nl zeer snel op een horizontale manier door het water.

Mysis:

Mysis is een genus van zeer kleine brakwatergarnaaltjes. Er bestaat ook een soort zoetwatergarnaaltjes, maar deze zijn vooral in de VS te vinden. Oorspronkelijk komen ze voor uit de noordelijke landen, maar ter verbetering van het visbestand zijn ze ook in Europese en Amerikaanse wateren geplaatst.

Het is een aangename variatie op het diepvriesvoer menu. Het kweken en vangen loont zelden de moeite ten opzichte van andere soorten voer.

Tubifex:

Tubifex was vooral vroeger zéér populair in de hobby. Tegenwoordig wordt het minder gebruikt door het risico op bacteriële besmettingen. Tubifex zijn immers wormen die net zoals rode muggenlarven in de bodem van de sloot leven waar afvalstoffen zich ophopen en zeer weinig zuurstof aanwezig is. Wanneer men ze levend in het aquarium voert hebben ze de neiging zich direct in te graven in de bodem. Men mag dus zeker niet over-voeren. Ze bestaan tegenwoordig ook als droogvoer.