Pangio Kuhlii – Indische Modderkruiper: Verzorging, voeding en kweek

De Indische Modderkruiper (Pangio Kuhlii) wordt omwille van zijn vorm vaak ‘slangevisje’ genoemd. Ze behoren tot de familie van de ‘modderkruipers’. Gemiddeld worden ze zo’n 8 tot 10cm lang en kunnen ze tot wel meer dan 10 jaar oud worden. Het zijn vreedzame bodembewoners waardoor ze prima geschikt zijn om samen met andere vreedzame vissen gehouden te worden.

Pangio Kuhlli, Indische Modderkruiper

Oorsprong & Biotoop:

De oorspronkelijke vindplaats van de Indische Modderkruiper bevind zich in Zuid-Oost Azië. In Indonesië worden ze aangetroffen in zowel Sumatra als Borneo. Ook op het Malakka Schiereiland zijn er vindplaatsen bekend in Thailand en Maleisië.

Ze leven er in ondiep, stilstaand tot traag stromend, water, waar weinig direct zonlicht op valt. Bij voorkeur houden ze zich op tussen de planten en bladeren die er op de bodem liggen.

Waterwaarden:

MinMax
Temperatuur:24°C29°C
pH waarde57
gH waarde612

Huisvesting:

Pangio Kuhlli Indische Modderkruiper

Voor Kuhlii’s is de inhoud van het aquarium niet zo heel belangrijk, maar het bodemoppervlak des te meer. Een vierkant aquarium biedt een hoop minder plaats als een klassiek breed aquarium. Ze worden best gehouden in een aquarium van minstens 1m breed. Het aquarium moet uit een zandbodem beschikken waar ze lekker in kunnen woelen. Daarnaast moeten er voldoende planten en schuilmogelijkheden aanwezig zijn.

Door hun slanke vorm en hun karakter zijn ze vaak geneigd om zich door de kleinste openingen te wurmen, waardoor ze wel eens komen vast te zitten tussen decoratiemateriaal, de achterwand of zelfs in de filter.

Sociaal gedrag en karakter:

De Indische Modderkruiper wordt best samen met enkele andere soortgenoten gehouden. Een groepje van minimum 6 is aan te raden. In grotere groepen zullen minder schuw zijn waardoor je ze vaker ziet.

Overdag zullen ze zich voornamelijk verstoppen tussen de beplanting en decoratie. Tegen de avonduren worden ze actief. In een aquarium met tal van schuilmogelijkheden en niet té felle belichting zullen ze zich overdag ook wat vaker laten zien.

Voeding:

Kuhlii’s zijn echte aaseters. In het wild voeden ze zich vooral ‘s nachts met diverse waterdiertjes die ze op de bodem aantreffen.

In het aquarium kunnen we ze voedseldiertjes zoals muggenlarven, watervlooien en artemia voeren. Daarnaast lusten ze ook wel droogvoer in de vorm van voedertabletten of granulaat. Let erop dat ze de kans krijgen om te eten. Sommige Kuhlii’s kunnen vooral in het begin overdag nogal schuw zijn, maar dat gaat mits wat gewenning over.

Geslachtsonderscheid:

Bij Indische Modderkruipers is het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes moeilijk te zien. Doorgaans zijn de volwassen vrouwtjes wat dikker dan de mannetjes. De mannetjes hebben dan weer een iets grotere borstvin.

Kweek:

De kweek van de Indische Modderkruiper is in het aquarium zeer moeilijk, maar niet onmogelijk.
Veel info over hoe je ze nou aan het kweken krijgt is helaas nog niet bekend. Meestal blijft het dus bij een toevalstreffer.

De meeste Kuhlii’s die je dan ook in de aquariumhandel aantreft zijn wildvang exemplaren.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *