Nitriet waarde – NO2

Nitriet (NO2) is een stof die in hoge doseringen dodelijk kan zijn voor vissen en garnalen. De maximale hoeveelheid nitriet dat er in een aquarium mag aanwezig zijn is 0.5 mg/l. Hogere nitriet gehaltes zijn giftig voor de vissen en dienen onmiddellijk omlaag gebracht te worden. Heb je zieke of dode vissen in het aquarium? Controleer dan zeker de nitriet-waarde.

Nitriet in het aquarium: Wat is het?

1. De vissen krijgen voedsel. 2. De vissen scheiden Ammoniak af. 3. Bacteriën zetten ammoniak om in Nitriet. 4. Bacteriën zetten nitriet om in Nitraat, wat opgenomen wordt door de planten als voedingsstof.

Nitriet is een tussenproduct in de biologische cyclus van het aquarium. Uit de uitwerpselen van de aquariumbewoners ontstaat de giftige afvalstof Ammoniak (NH3). Door de bacteriën in de aquariumfilter wordt Ammoniak eerst omgezet naar het nog steeds giftige Nitriet (NO2). Ten slotte zetten de bacteriën de schadelijke Nitriet (NO2) om naar het minder schadelijke Nitraat (NO3), dat door je planten wordt opgenomen als voedingsstof.

Nitrietpiek tijdens de opstart van het aquarium:

Bij de opstart van het aquarium moet de bacteriecultuur die voor het gezonde evenwicht zorgt zich nog volop ontwikkelen. Tijdens de eerste weken zal er zich dan ook een nitrietpiek voordoen zoals in de tabel zichtbaar is. Omdat Nitriet giftig is voor de vissen dien je dus minstens 35 dagen te wachten alvorens je de eerste vissen aan het aquarium kan toevoegen.

Nitriet in het aquarium meten:

Het nitriet-gehalte in het aquarium kan je makkelijk meten dankzij de verschillende testsets die er op de markt zijn. Er bestaan zowel test-strips voor een snelle meting als de nauwkeurigere druppeltests.

Omdat Nitriet een belangrijke waterwaarde is om te controleren is het aangeraden om altijd een Nitriet test set in huis te hebben. In geval van zieke of dode vissen is het een van de essentiële waterwaardes om te controleren.

Wat zijn gezonde nitriet waardes in het aquarium:

  • < 0,3 mg/l is een gezonde hoeveelheid nitriet in het aquarium
  • 0,5 mg/l is de maximale hoeveelheid nitriet die je aquarium mag bevatten.

Hogere nitriet gehaltes zijn giftig voor de vissen en dienen onmiddellijk omlaag gebracht te worden.

Gevolgen van Nitriet-vergiftiging en hoe te herkennen

Teveel nitriet in het aquarium kan leiden tot een nitriet-vergiftiging bij je vissen. De schadelijke stoffen binden zich aan de rode bloedlichaampjes van de vissen waardoor er ademhalingsproblemen kunnen opduiken. De symptomen van een nitriet-vergiftiging lijken overigens op die van een ammoniak-vergiftiging.

Garnalen reageren dan weer anders op een nitrietvergiftiging. Eerst zullen ze als gekken door de bak springen, alsof ze zo snel mogelijk willen ontsnappen. Vervolgens lijkt het alsof ze flauw vallen en vallen ze langzaam neer op de bodem waar ze geruime tijd bewegingsloos blijven liggen, alvorens het scenario zich herhaalt.

Oorzaken van hoge nitriet waardes in het Aquarium:

Tenzij je nog in de opstartfase van het aquarium zit, is een hoge nitriet-waarde altijd een indicator van een verstoord biologisch evenwicht in je aquarium. Er is namelijk een overvloed van afvalstoffen in het water aanwezig en de filterbacteriën krijgen niet de kans om de schadelijke Nitriet (NO2) af te breken naar het minder schadelijke Nitraat (NO3).

Is je Nitriet in het aquarium te hoog, dan heeft dit vaak te maken met een probleem met de filter, overbevolking in het aquarium, slecht onderhoud of teveel voederen.

  • Word het aquariumwater 2-wekelijks met 25-30% ververst zoals aangeraden?
  • Werkt het aquariumfilter nog naar behoren en is deze krachtig genoeg voor je aquarium?
  • Eten je vissen wel al het voer op dat ze krijgen?
  • Is het aquarium niet overbevolkt?

Hoe het nitriet gehalte in het aquarium verlagen?

Bij een te hoge Nitriet-waarde in het aquarium moet onmiddellijk ingegrepen worden. Dit kan door 25-50% van het aquariumwater te verversen. Mogelijk is de nitriet-waarde dan weer voor enkele dagen onder controle, maar in ernstige gevallen zal dit niet volstaan.

Gelukkig zijn er waterverbeteraars in de handel die ingezet kunnen worden om de symptomen te bestrijden, tot het het onderliggende probleem hebt kunnen oplossen. Sera Nitrietstop is bijvoorbeeld een uitstekend product om snel de nitriet te verlagen in het aquarium.

Let wel op dat deze producten enkel bestemd zijn om in geval van nood te gebruiken, maar dat ze de oorzaak van het probleem niet aanpakken. Een hoge nitriet-waarde is altijd een indicator dat er een probleem is in het aquarium, tenzij je natuurlijk nog in de opstartfase zit.