Aquarium soorten en stijlen

Binnen de aquarium hobby bestaan er verschillende soorten en stijlen. Als beginner kan dit nogal verwarrend of overweldigend ervaren worden. Daarom probeer ik in dit artikeltje een zo volledig mogelijk overzicht te maken van alle verschillende aquarium-soorten, -types en -stijlen.

Zoetwater of zoutwater aquarium?

Afhankelijk van de watersamenstelling en bijhorende techniek maken we een eerste onderscheid.

Soort aquariumOmschrijving
Zoetwater aquariumGeschikt voor dieren afkomstig uit inlandse wateren, zoals uit beken, rivieren en meren.
Zoutwater aquariumGeschikt voor dieren afkomstig uit de zee.

Beginnerstip: een zoetwater aquarium is zonder twijfel veel goedkoper en gemakkelijker te onderhouden dan een zoutwater / zeewater aquarium.

Omdat deze website gericht is op het zoetwater aquarium, gaan we hier dan ook mee verder.

Koudwateraquarium of Tropisch aquarium?

Zoetwater aquariums kunnen we op hun beurt weer opdelen in 2 verschillende categorieën, gebaseerd op de watertemperatuur.

Type zoetwater aquarium Omschrijving
Koudwater aquariumHiermee bedoelt men meestal aquaria zonder verwarmingselement. Vaak met een gemiddelde temperatuur < 21°. Geschikt voor vb goudvissen.
Tropisch zoetwater aquariumAquariums uitgerust met een verwarmingselement en een gemiddelde temperatuur van 22°C – 28°C. Geschikt voor het houden van tropische vissen.

Beginnerstip: Het aanbod tropische zoetwatervissen is vele malen groter en interessanter dan het aanbod koudwatervissen. De meerprijs van een verwarminselement is hierdoor ook haast verwaarloosbaar. Bovendien zijn tropische zoetwatervissen veel beter bestendig tegen verhoogde watertemperaturen in de zomermaanden, dan koudwatervissen.

Tropisch zoetwater aquarium:

Het ene tropische zoetwater aquarium is het andere niet en ook hier kunnen we weer enkele onderverdelingen maken op basis van de stijl, de keuze van het visbestand en de inrichting.

Aquarium StijlOmschrijving
GezelschapsaquariumTot deze groep behoren de meeste zoetwater aquaria. Vaak staan de vissen centraal. De beplanting is meestal functioneel decoratief.
Planten aquarium In een plantenaquarium staan niet alleen de vissen centraal, maar wordt er ook bijzonder veel zorg besteed aan de planten en bijhorende inrichting.
Biotoop aquariumIn een biotoop aquarium wordt de oorspronkelijke biotoop van de aquarium bewoners zo waarheidsgetrouw mogelijk nagebootst.

Biotoop aquarium

Niet alle soorten vissen kunnen zomaar gehouden worden in een gezelschapsaquarium of plantenaquarium. Sommige soorten kan je vaak alleen maar in een biotoopaquarium houden omdat ze, door hun gedrag, vaak specifieke vereisten stellen aan de inrichting.

Er zijn ook aquarium hobbyisten die uit passie voor de hobby of voor de kunst een zo natuurlijk mogelijke biotoop proberen te creëren. Met gaat hier soms zo ver in dat niet alleen de inrichting of waterwaarden volledig probeert af te stemmen op 1 specifieke vindplek in de vorm van een rivier of meer, maar men ook alle planten en andere aquariumbewoners hierop gaat selecteren, om een zo natuurgetrouwe biotoop te creëren.

Type Biotoop aquariumOmschrijving
Zuid-Amerikaanse Cichliden aquariumMeestal gericht op (dwerg)cichliden, afkomstig uit het amazone gebied. Ze houden van een zure pH.
Malawi-biotoop Gericht op afrikaanse cichliden uit het Malawi-meer. Het zijn vaak grote aquariums (minstens 400l) met bijzonder veel vissen. De inrichting bestaat voornamelijk uit rotsen.
Tanganyika-biotoopHet tanganyika-meer in Afrika is het oudste en diepste meer ter wereld. Tevens ook de herkomstplek van tal van cichliden.
In het biotoop-aquarium probeert men, behalve via de waterwaarden, ook de inrichting zo waarheidsgetrouw na te bootsen.