Voederautomaat

Voor je vissen is het belangrijk dat ze regelmatig gevoederd worden, wat niet altijd even gemakkelijk is voor mensen die niet alle dagen thuis zijn. Een aquarium voederautomaat is dan een handige oplossing om ervoor te zorgen dat je vissen toch tijdig hun aquariumvoer krijgen. Ook voor mensen die op vakantie gaan kan het een oplossing bieden die het werk van de aquarium-oppas kan verlichten. Natuurlijk is het geen complete vervanging voor een aquarium-oppas, maar daar kom ik later nog op terug.

Hoe werkt een voederautomaat voor het aquarium?

Sommige aquariums zoals die van Jewel zijn tegenwoordig voorzien van een uitsparing in de lichtkap waarin je een voederautomaat kan plaatsen, maar de meeste voederautomaten kan je op meerdere manieren in allerhande aquaria bevestigen.

Je kan de voederautomaat programmeren tot meerdere voersessies per dag. Afhankelijk van de inhoudscapaciteit kunnen ze voor enkele tientallen voersessies zorgen.

Welke soorten visvoer in een voerderautomaat?

Granulaat of korrelvoer werken het beste in voederautomaten. Lees wel altijd de specificaties na wat de maximale dikte van het korrelvoer mag zijn.

Vlokkenvoer kan er sneller voor zorgen dat de voederautomaat verstopt geraakt en is bovendien ook nog gevoeliger voor vocht. Sommige voederautomaten kunnen ook wel vlokkenvoer aan, maar dat is alleen aan te raden als je vissen ook écht vlokkenvoer nodig hebben.

Voorzorgsmaatregelen bij aquarium voederautomaten

De voeder-automaat dient nauwkeurig afgesteld en getest te worden voor gebruik om ervoor te zorgen dat er niet teveel voer gevoederd wordt. Alles was de vissen niet opeten voor de bodem bereikt zorgt voor een toename van afvalstoffen.

Vocht in de voederautomaat is een groot probleem waardoor het visvoer helemaal aangetast wordt en het apparaat kan gaan haperen. Sommige soorten visvoer, zoals vlokkenvoer, zijn hier vatbaarder voor dan andere soorten.

De meeste voederautomaten worden aangedreven op batterijen. Dit is wel een belangrijk issue om over na te denken. Stel dat er zich een stroomonderbreking voordoet terwijl je op vakantie bent komt de filterpomp stil te liggen, maar wordt er nog steeds automatisch gevoederd. Hierdoor zal de nitrietwaarde 2x zo snel de lucht inschieten als er niet tijdig ingegrepen wordt. Dit is één van de redenen waarom een voederautomaat de taken van een aquarium-oppas niet kan overnemen.