Baardalg in het aquarium

Baardalgen zijn een veelvoorkomend probleem in zoetwateraquaria. Er zijn verschillende soorten baardalgen, waaronder borstelalg en penseelalg. In dit artikel zullen we ingaan op de oorzaken van baardalg in het aquarium, de verschillende soorten baardalgen en hoe baardalg te verwijderen.

Wat zijn baardalgen?

Baardalg is een verzamelnaam voor penseelalg, borstelalg, roodwieren en zwarte puntalg. Deze algensoorten lijken allen op elkaar en danken hun naam aan hun uiterlijk, het zijn namelijk zwarte pluisjes die als een stoppelbaard op de planten en decoratiematerialen gaan groeien. Baardalgen in het aquarium zijn vrij hardnekkig en moeilijk te verwijderen. Ze groeien hoofdzakelijk op traag groeiende planten zoals vb de Annubias-soorten alsook op decoratiemateriaal.

Oorzaak van Baardalg in het aquarium:

De oorzaak van baardalg in het aquarium meestal een probleem met het CO2 gehalte. Het kan duiden op een gebrek aan CO2, maar ook het gevolg zijn van onstabiele CO2 waardes. Ook slechte watercirculatie kan ervoor zorgen dat sommige planten niet genoeg CO2 krijgen waardoor baardalgen de kans zien om te groeien.

Hoe Baardalgen te bestrijden:

Het bestrijden van baard- en penseelalg kan een uitdaging zijn, maar er zijn een aantal stappen die u kunt ondernemen om hun groei te beperken. Deze algensoorten zijn zéér moeilijk te verwijderen zonder de aquariumplanten te beschadigen. Ze nestelen zich namelijk stevig vast aan de blaadjes, hout en decoratiemateriaal. De beste manier om baardalg te verwijderen is dan ook om de oorzaak ervan aan te pakken, namelijk het CO2 gehalte op peil te brengen.

  • Zorg voor genoeg stroming in het water: Is je filterpomp krachtig genoeg voor het aquarium? Is het filtermateriaal niet dichtgeslibd?
  • Breng het aantal uren licht in het aquarium naar beneden. Door minder licht te geven neemt ook de vraag naar CO2 af.
  • Voeg meer CO2 toe d.m.v. vloeibare plantenvoeding of een CO2 installatie.

Tip: Wanneer je de vloeibare plantenvoeding zoals Easylife Easycarbo dmv een spuit of pipet rechtstreeks op de getroffen planten spuit zullen de algen na enkele dagen rood worden en sneller verdwijnen. Voeg echter nooit meer plantenvoeding toe dan de aanbevolen hoeveelheid.

Is de hoeveelheid baardalg dermate groot dat je de strijd maar niet lijkt te winnen, dan kan je er ook voor opteren om een algenbestrijdingsmiddel te gebruiken. Easy Life AlgExit en Easy Life Bio Exit Green zijn goedwerkende producten om komaf te maken met penseelalg, borstelalg en andere soorten baardalg.

Baardalg etende vissen

Baardalg verwijderen kan zeer lastig zijn. Gelukkig zijn er vele vissen die ons kunnen helpen in die strijd. Zo lusten Siamese algeneters, Ancistrussen, black molly’s, guppen, zwaarddragers baardalg. Ook Nerita-slakken en Japonica-slakken doen zich maar al te graag te goed aan baardalgen.

Besef wel dat ze de oorzaak van het probleem niet verhelpen. Eenmaal er echte algenplaag uitbreekt kunnen ze deze dan ook niet voorkomen. Wél kunnen ze nuttig zijn om een beginnende baardalgenplaag te helpen bestrijden.