Witte Stip

Witte stip is een parasitaire ziekte bij aquariumvissen die optreedt bij verzwakte en gestreste vissen. Witte stip in het aquarium is zéér besmettelijk, maar valt gelukkig ook makkelijk te behandelen. Het is echter wel een kwestie van tijdig in te grijpen, want de ziekte kan binnen 72u dodelijk zijn.

Symptomen van Witte Stip:

  • Je vis is vermagerd
  • De vissen schuren tegen het decoratiemateriaal of de bodem
  • Kleine witte stippen op het lichaam ca 1mm groot

Vissen die vermagerd zijn of gedragsveranderingen vertonen dienen altijd nauwlettend in de gaten gehouden te worden voor verdere symptomen. De kans is dan groot dat de vis binnenkort witte stip, of een andere ziekte ontwikkeld.

Wanneer er kleine witte stippen op het lichaam verschijnen, vaak bij de kieuwen of vinnen, is de diagnose duidelijk.

Oorzaak van Witte Stip:

Stress en een verlaagde weerstand zijn in 99% van de gevallen de oorzaak van witte stip bij aquariumvissen. Sommige vissen zoals Black Molly’s zijn extra gevoelig voor Witte Stip.

Zijn de vissen nieuw in het aquarium, dan is de oorzaak wellicht te wijten aan een shock door de nieuwe waterwaarden. Zwemmen de vissen al veel langer in het aquarium, dan is mogelijk een plotse verandering in waterwaarden de oorzaak. Zorg ervoor dat je pH-waarde, gH-waarde en de temperatuur stabiel zijn en blijven.

Controleer tevens ook de waterwaarden die betrekken hebben met de afvalstoffen en verontreiniging in het aquarium zoals de nitriet-waarde, de nitraat-waarde en het ammonium-gehalte.

Witte Stip behandelen:

Esha Exit is een doeltreffend medicijn om witte stip mee te behandelen. Heb je actieve kool in de filter? Verwijder deze dan eerst, anders kan de medicatie haar werk niet doen. Wanneer je begint met een medicatie-kuur dien je deze kuur volledig af te maken, ook al lijkt het op het eerste zicht niet te helpen. Vroegtijdige afbraak van een medicatie-kuur kan ervoor zorgen dat de ziekte opnieuw uitbreekt. Na de medicatie-kuur is het aangeraden om weer actieve kool aan het aquariumfilter toe te voegen zodat alle resten van het medicijn uit het water gehaald worden.

Het is altijd aangeraden om zieke vissen in een quarantaineaquarium te behandelen.

Indien je vissen temperaturen tot 30°C verdragen is het niet nodig om medicijnen te kopen. Door de temperatuur langzaam op te voeren naar 30°C en dit gedurende 2 weken aan te houden om vervolgens weer geleidelijk aan af te bouwen kan de ziekte bestreden worden. Niet alle vissen kunnen deze temperaturen echter verdragen. Combineer deze methode niet met medicatie.