Guppy – Poecilia Reticulata

Nederlandse Naam: Guppy of Miljoenenvisje
Latijnse Naam: Poecilia Reticulata
Familie: Levendbarende Tandkarpers
Herkomst: Zuid-Amerika
Grootte: 4-5cm
De guppy is wereldwijd de bekendste en populairste zoetwateraquariumvis. Er zijn veel variëteiten gekweekt met allerlei prachtige kleuren en staartvormen.

 

Voeding van de Guppy:

Guppen zijn echte alleseters die zowel plantaardig als dierlijk voedsel tot zich nemen. Ze zijn prima houdbaar op droogvoer, maar hun kleuren zullen pas echt schitteren als je ze regelmatig ook diepvriesvoer of levendvoer geeft.

Droogvoer:

Voor de volwassen guppen is Sera Guppy Gran een uiterst geschikt hoofdvoer. De jonge guppen voeder ik zelf afwisselend Sera Microgran Baby en Sera Micron.

Levend & Diepvries voer:

Volwassen guppen zijn verzot op onder andere muggenlarven, watervlooien en artemia. Voor jonge guppen zijn artemia Nauplien uiterst geschikt als opfokvoer.

Inrichtig van het aquarium:

Guppy’s doen het prima in een gezelschapsaquarium. Zorg voor wat plantjes waar de vrouwtjes kunnen schuilen voor de opdringerige mannetjes. Jonge guppen stellen enkele drijfplantjes ook zeer op prijs.

Geslachtsonderscheid:

Mannelijke guppen bezitten een genopodium dat zich achter de borstvinnen bevindt. Ze zijn vaak ook veel gekleurder dan de vrouwtjes.
Vrouwelijke guppen hebben ipv het genopodium een aarsvin. Daarnaast zijn ze vaak herkenbaar aan de drachtvlek die zich net boven de aarsvin bevindt.

Voortplanting:

Guppen zijn makkelijk te kweken. Om de 30 dagen werpt een volwassen vrouwtje een nest van 5 – 30 jongen.

Soorten Guppen:

 

guppen